Παρασκευή, 27 Μαΐου 2011

Ο πρόεδρος και ο … ΚΥΡΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Στο έκτακτο συμβούλιο που συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για σήμερα ύστερα από αίτημα του πρωθυπουργού θα παραστούν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί.
Έτσι λοιπόν όλοι αναμένουμε τα αποτελέσματα του συμβουλίου που ζήτησε ο Γ. Παπανδρέου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος, κατά το Σύνταγμα  είναι ο ρυθμιστής του Πολιτεύματος της Ελλάδας, το οποίο είναι η «προεδρευομένη κοινοβουλευτική δημοκρατία»
Ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως και οι προκάτοχοί του, έχει επωμιστεί το καθήκον της ρύθμισης του πολιτεύματος. Ωστόσο οι αρμοδιότητες του Πρόεδρου δεν ήταν πάντα οι ίδιες. Και σε αυτό βοήθησε ένας άλλος Παπανδρέου.. ο Ανδρέας ..
Με την σχεδίαση του πολιτεύματος της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας μετά την κατάρρευση της δικτατορίας των συνταγματαρχών ο Πρόεδρο της Δημοκρατίας εφοδιάστηκε με ένα σύνολο αρμοδιοτήτων (τις λεγόμενες «υπερεξουσίες» με κορυφαίες εξ αυτών το δικαίωμα παύσεως της κυβερνήσεως και διαλύσεως της Βουλή) οι οποίες καθιστούσαν τον ρόλο του Προέδρου κάτι παραπάνω από απλά «ρυθμιστικό» του πολιτεύματος. Του παρείχαν τη δυνατότητα της ανάληψης κάθε πρωτεύοντα και καθοριστικού ρόλου που θα μπορούσε να δημιουργεί προβλήματα στον εκάστοτε πρωθυπουργό κυρίως αν αυτός εξέφραζε διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις και αντιλήψεις.
Εδώ ακριβώς παρενέβη  η κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου το 1986 και κατά τη συνταγματική αναθεώρηση οδήγησε  προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση και σε μία εξίσου ακραία εκδοχή το πολίτευμα της «προεδρευομένης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας»
Από την υπερεξουσία του Προέδρου περάσαμε στην «πρωθυπουργοκεντρική» λειτουργία του πολιτεύματος χωρίς μάλιστα τα απαραίτητα θεσμικά αντίβαρα.
Η κυριαρχία του πρωθυπουργού στη σύνθεση και τη λειτουργία της κυβέρνησης, στο κόμμα του οποίου είναι αρχηγός και στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία, κατά συρροή, του παρέχει υπερβολική συγκέντρωση εξουσίας και τον καθιστά ένα είδος «παντοκράτορα» και «αιρετού μονάρχη».
Έτσι λοιπόν σήμερα και ενώ οι θεσμοί στη χώρα μας δημιουργούνται κατά παραγγελία, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον Πρόεδρο να παίξει και πάλι φαινομενικά  το ρόλο του ρυθμιστή και να καθίσουν όλοι μαζί στο τραπέζι για να βρουν μια λύση.
Μήπως λοιπόν κάπου εδώ και προφανώς επειδή τον χρειαζόμαστε έφτασε η ώρα να δούμε σοβαρά την εναλλακτική πρόταση που έχει διατυπωθεί ουκ ολίγες φορές  για την άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το εκλογικό σώμα, πρόταση που αναγκαστικά θα συνοδευόταν από μια διεύρυνση των ρυθμιστικών του αρμοδιοτήτων. Ενδεχομένως όχι στην έκταση της προ του 1986 καταστάσεως, αλλά πάντως αισθητά περισσότερες και ουσιαστικότερες από όσες διαθέτει σήμερα.
Σε κάθε περίπτωση ο Κάρολος Παπούλιας καλείται να υπερβεί τα καθήκοντά του και να μην λειτουργήσει για λογαριασμό και μόνο της παραγγελίας του πρωθυπουργού αλλά και να προδιαγράψει τους εθνικούς στόχους σε μια συνάντηση κορυφής σε ζητήματα που δεν επιδέχονται μικροπολιτικά συμφέροντα. 


"Ημ.ΑΙΓ" 27/05/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: