Τρίτη, 24 Μαΐου 2011

Οι «Αγανακτισμένοι» Έλληνες …


«Ησυχία να μην ξυπνήσουν οι Έλληνες» ήταν  το σύνθημα των Ισπανών διαδηλωτών χθες που φαίνεται ότι ενόχλησε λίγο πολύ κάθε Έλληνα. Από τις 15 Μαΐου οι Ισπανοί διαδηλωτές του κινήματος  «Los Indignados» («Οι Αγανακτισμένοι»), μένουν σε κατασκηνώσεις που έχουν στήσει στην πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ στο κέντρο της Μαδρίτης. Τρία χρόνια οικονομικής κρίσης στα κεφάλια των Ισπανών έγιναν η βάση για αυτό το κλίμα αγανάκτησης και σχηματοποίησαν αυτή την  ηχηρή αντίδραση και με τα ισπανικά μέτρα λιτότητας να είναι σαφώς  πιο ήπια από αυτά που έχει επιβάλλει η Τρόικα στην Ελλάδα.
Έτσι οι Έλληνες βρήκαν την αφορμή για αντίδραση μιας και το αίτημα της αντίδρασης κυρίως στο σύστημα σαφώς υπήρχε και αποφάσισαν να διοργανώσουν εκδήλωση μέσω facebook που πρόκειται να πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη. Οι διοργανωτές της εκδήλωσης καλούν τους πολίτες γράφοντας στο facebook : «Ας αρχίσουμε την ειρηνική επανάσταση στην πόλη μας. Έξω από κόμματα, χωρίς φασαρίες, χωρίς κουκούλες, χωρίς βία, στα χνάρια των Ισπανών αδελφών μας!»
Μέχρι χθες το βράδυ 3.262 άτομα είχαν απαντήσει ότι θα παρευρεθούν στην εκδήλωση της Πάτρας, ανάμεσά τους και πολλοί Αιγιαλείς, ο αριθμός ήταν πολύ μεγαλύτερος σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενώ αντίστοιχες εκδηλώσεις αναμένεται να γίνουν και σε άλλες πόλεις.
Φαίνεται λοιπόν πως έστω και αργά οι Έλληνες ή κάποιοι από τους Έλληνες έλαβαν το μήνυμα και απόψε θα κάνουν την αρχή. Έπρεπε άλλωστε να βρεθεί κάποιος να κάνει την αρχή για μια ενωτική αντίσταση. Εξάλλου όλοι όσοι έχουν δηλώσει πως θα παρευρεθούν στις κατά τόπους εκδηλώσεις έχουν διαβάσει και το ενωτικό μήνυμα των Ισπανών διαδηλωτών, που θα μπορούσε να είναι γραμμένο από κάθε Έλληνα. «Είμαστε απλοί άνθρωποι σαν εσάς: τους ανθρώπους, που ξυπνούν κάθε πρωί για να σπουδάσουν, να εργαστούν ή να βρουν δουλειά, άνθρωποι που έχουν οικογένεια και φίλους. Οι άνθρωποι, που δουλεύουν σκληρά κάθε μέρα για να προσφέρουν ένα καλύτερο μέλλον για τους γύρω τους.
Μερικοί από μας θεωρούνται προοδευτικοί, άλλοι συντηρητικοί. Μερικοί πιστεύουν στο Θεό, μερικοί όχι. Μερικοί από εμάς έχουν σαφώς καθορισμένες ιδεολογίας, άλλοι είναι απολιτίκ, αλλά όλοι είμαστε ανήσυχοι και εξοργισμένοι για τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προοπτικές που βλέπουμε γύρω μας: τη διαφθορά ανάμεσα σε πολιτικούς, επιχειρηματίες, τραπεζίτες, αφήνοντας μας  αβοήθητους χωρίς φωνή. …Χρειαζόμαστε μια ηθική επανάσταση. Αντί να τοποθετούμε τα χρήματα πάνω από τους ανθρώπους, ας τα φέρουμε στην υπηρεσία των ανθρώπων Για όλα τα παραπάνω, είμαι εξοργισμένος.
Νομίζω ότι μπορώ να τα αλλάξω.
Νομίζω ότι μπορώ να βοηθήσω.
Γνωρίζω ότι μαζί μπορούμε .Γνωρίζω ότι μπορώ να βοηθήσω.
Ξέρω ότι μαζί μπορούμε.» Έτσι οι Ισπανοί μένουν 10 μέρες σε μια πλατεία. Έτσι κατάφεραν ένα μεγάλο πλήγμα στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της χώρας τους . Ίσως αυτό το ισπανικό μήνυμα καταφέρει να σηκώσει τους Έλληνες από τον καναπέ τους, να τους ξυπνήσει και να τους βοηθήσει να κάνουν  την αυτοκριτική τους και ύστερα  το μεγάλο βήμα για την αρχή της  αντίδρασης .  

"Ημ.ΑΙΓ." 25/05/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: